Zie jij je kind worstelen?

Met school – en met zichzelf?

Wijkunnenmeer helpt creatief begaafden en hoogbegaafden die onderpresteren. Zodat ze weer kunnen sprankelen, op school en thuis. Nieuwsgierig? Ga dan snel naar onze welkomstpagina en ontdek in een aantal stappen of je goed zit bij Wijkunnenmeer.

Ga naar de welkomstpagina
onderpresteren creatief begaafd hoogbegaafd wijkunnenmeer

Reacties op onze trainingen en begeleiding:

Ik wil nog even teruggeven dat je workshop echt indruk heeft gemaakt.
Zoon heeft een soort van zelfvertrouwenboost gekregen en ik denk dat het o.a. komt doordat hij heeft ontdekt dat andere (slimme) kinderen ook moeten blokken en dat overlezen inderdaad niet de manier van lezen is.
Zoon heeft zelfs de afgelopen week mij steeds gevraagd om samen te oefenen voor topo en natuurzaken, bij beide werd zijn inzet beloond met een 10 dus hij is megatrots 🙂

Dank je wel!

Deelnemer Minibootcamp Stampen voor de basisschool

“Ilse heeft mij geholpen met Latijn goed leren. Ik gebruik nu de Snel & Slim methode. Die methode helpt me heel erg goed. Als ik nu een toets heb gemaakt ben ik nu rustig omdat ik weet dat het goed is gegaan.”

Joris (12)

“Hierna ga ik sowieso hogere cijfers halen!”

Deelnemer Bootcamp Snappen & stampen

“Nu heb ik een beter plan van aanpak: die stappenplannen zijn heel erg fijn.”

Deelnemer Bootcamp Snappen & stampen

“Ik denk dat ik tijd ga overhouden omdat dit sneller werkt en veel handiger is.”

Deelnemer Bootcamp Snappen & stampen

“Leren is niet zo moeilijk als je soms denkt, als je maar weet HOE.”

Deelnemer Bootcamp Snappen & stampen

“Het is zo fijn dat jij altijd het talent ziet van kinderen, niet wat ze niet kunnen.”

Wessel (15)

“Fantastisch hoe jij Tim helpt en begeleidt. Echt goed, de resultaten spreken voor zich.”

George Kanis

Grip op onderpresteren met Wijkunnenmeer!

Begeleiding van een brugklasser door Ilse Reijgwart van WijkunenmeerWijkunnenmeer helpt slimme, creatief denkende jeugdigen – die ‘er te weinig van bakken’ op school. Ondanks een goed stel hersens, presteren ze niet op het niveau dat van hen verwacht wordt. Dit heet onderpresteren.

Wijkunnenmeer richt zich op creatief begaafde onderpresteerders. De doelgroep van Wijkunnenmeer is meestal meer- tot hoogbegaafd. Wij helpen diverse uitzonderlijk begaafden, met IQ 145+. Het lukt ons tot nu toe altijd, ook hen op school binnenboord te houden.

Wijkunnenmeer is opgericht door Ilse Reijgwart, zelf jarenlang onderpresteerder. De naam betekent dus: Ik (Ilse) kan meer, jij kunt meer, wij kunnen meer – dan je op het eerste gezicht zou denken. Ilse is immers zelf deel van de doelgroep. Overigens geldt dit voor alle medewerkers die sinds de oprichting, voor Wijkunnenmeer zijn gaan werken.*

Onderpresteren is in onze visie, een psychisch beschermingsmechanisme dat onbewust in werking gaat. Het is een masker, waar je als buitenstaander moeilijk doorheen prikt. Daardoor is het in hoge mate onzichtbaar.

Ook de onderpresteerder zelf heeft meestal geen grip op dit mechanisme. Omdat het een beschermingsmechanisme is, zal hij/zij er onbewust op uit zijn, dat masker zo lang mogelijk in stand te houden.

Hoe ontstaat onderpresteren?

Onderpresteren ontstaat door een verkeerde pedagogische aanpak en/of niet-passend onderwijs: een kind gaat onderpresteren als pedagogisch, didactisch en/of inhoudelijk zijn of haar leerbehoeften niet worden vervuld. Het voelt zich niet gezien. Het denkt dat het ‘anders’ is, of ‘raar’. Of dat de buitenwereld ‘vreemd’ is. In ieder geval is er iets mis tussen hen en school. Ze vinden het er ‘saai’.

Dat deze kinderen niet presteren is een gevolg van psychisch afhaken. Vaak leidt onderpresteren dan ook tot aangeleerde hulpeloosheid en afhankelijkheid. Onderpresteren kan iemand dood- en doodongelukkig maken.

Dus naast een psychische oorzaak (zich niet gezien voelen), heeft onderpresteren op zichzelf ook weer een psychisch effect. Onderpresteerders voelen zich niet gezien, en willen zelf ook niet meer opvallen. Intussen maakt hen dat ook ongelukkig: verdrietig, boos, opstandig, enz.

Dit is een vicieuze cirkel, die moeilijk te doorbreken is: vooral ook omdat onderpresteren vaak zo onzichtbaar is. eer over onderpresteren lees je op deze site op de pagina Over onderpresteren en in mijn blogs: bijvoorbeeld in dit blog.

Vooral creatief begaafden onderpresteren

Onderpresteren komt vooral voor bij creatief begaafden. Het onderwijs sluit te weinig aan bij hun leerbehoeften. Sterker nog: deze groep wordt in het onderwijs veel te weinig gezien. Ze worden aan hun lot overgelaten en leren niet leren, omdat ze vanzelf begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Daardoor presteren ze (ver) onder hun niveau. Ze raken in de war en geven het op zich in te spannen.

Soms leidt dit tot regelrechte schooluitval: thuiszitten.

Waarom Wijkunnenmeer?

Wijkunnenmeer helpt onderpresteerders weer te sprankelen, op school en thuis. Wij vinden dat elk kind het recht heeft om zich blij en gelukkig te voelen en in zijn/haar kracht te staan.

Het doel van ons werk is, om de onderpresteerders te helpen, die door onderpresteren ongelukkig worden.

Van ons hoeft niet iedereen het beste uit zichzelf te halen (al doen wij dat zelf wél). Iedereen is vrij die keus al dan niet te maken. Wij helpen diegenen die gemotiveerd zijn om te stoppen met onderpresteren.

Wat kun je verwachten van Wijkunnenmeer?

onderpresteren creatief begaafd hoogbegaafd wijkunnenmeerWij helpen onderpresterende, afhakende/afgehaakte kinderen/jongeren om alsnog aansluiting bij het onderwijs te vinden. Wij zorgen dat je weer overzicht krijgt over wat je moet doen, en HOE. We bieden stappenplannen voor leren leren, vooral stampen, plannen en wiskunde. We leren je leren met gebruik van zoveel mogelijk zintuigen: zien, spreken, horen, bewegen; en we leren je stapelend leren, via een slim systeem van herhaling: niet teveel en niet te weinig.

Overzicht leidt tot rust in je hoofd en grip op het schoolwerk. Daar word je vanzelf een stuk blijer van – denken wij.

Als het even kan, biedt Wijkunnenmeer begeleiding voordat het echt misgaat. Helaas worden wij ook geregeld ingeschakeld als kinderen al (langere tijd) thuiszitten. Dan ondersteunen wij kinderen, ouders en school om alsnog een passend vervolg in het onderwijs te kunnen vinden: binnen of buiten het reguliere schoolsysteem.

Wij denken creatief mee, en komen met out-of-the-box-oplossingen. Dat is onze specialiteit. Onze insteek daarbij is, bruggen te bouwen tussen de verschillende partijen. En wij laten niet los! Vraag maar aan onze klanten!

Wat doen wij niet?

Wij bieden geen motivatietrajecten. Wie ons volgt op FB, weet: wijzelf zijn op veel punten geen fan van het reguliere onderwijssysteem. Wij helpen kinderen en jongeren om hun draai te vinden binnen dat systeem, en zo snel en ‘pijnloos’ mogelijk door hun schooltijd heen te komen. Eigenlijk zijn wij net de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker. ?

Motto: lukt het niet, maak het moeilijker

Het is de ervaring dat onze doelgroep het goed doet op uitdaging, op elk terrein. Zij willen graag ‘volwassen’ behandeld worden. Daarnaast werkt het niet om ze een worst voor te houden: ‘als jij de basisstof beheerst, mag je naar de plusklas’ of ‘als jij komend jaar gemiddeld een 7 staat, mag je een niveau omhoog’.

Wij adviseren om qua niveau zo hoog mogelijk in te zetten (binnen de mogelijkheden van de leerling), en vertrouwen uit te stralen dat de leerling dit niveau aankan. Wel is dan een respectvolle aanpak nodig, en ondersteuning bij HOE leren. Dit is de beste manier om een onderpresteerder weer fluitend aan de gang te krijgen.

Met deze aanpak hebben we veel lusteloze onderpresteerders kunnen motiveren om de draad op te pakken.

Zijn hier lange trajecten voor nodig?

Wij helpen leerlingen om vaardigheden en routines aan te leren. Dit zijn handvatten om zelfstandig verder te kunnen. Als wij ons werk goed doen, zijn we zelf al snel weer overbodig. Soms is een sessie genoeg, of een training van een dag. Er zijn ook lagere trajecten, van 3, of 10x. Bij uitzondering blijven wij langer in beeld, bijvoorbeeld bij begeleiding van thuiszitters.

Wat biedt Wijkunnenmeer?

Voor jongeren, studenten en hun ouders:

  • Studievaardigheidstraining in sessies of groepstrainingen: klik hier voor begeleiding van basisschoolleerlingen of hier voor begeleiding van tieners en studenten.
  • Voor basisschoolleerlingen: Minibootcamp Stampen en Sessies over verschillende onderwerpen. klik hier.
  • Voor scholieren uit voortgezet onderwijs en studenten: groepstrainingen zoals Bootcamp snappen & stampen, begeleidingstrajecten en losse sessies voor het aanleren van studievaardigheden- met name stampen (rijtjes, woorden, teksten) en plannen/organiseren: klik hier.
  • Sociaal-emotionele ondersteuning: tijdens alle sessies is studievaardigheidstraining een middel om grip te krijgen op je leven als scholier of student, geen doel op zich. Ambulante begeleiding (op basis van PGB) voor kinderen/jongeren.
  • Pedagogisch en didactisch advies voor ouders en scholen.

* Wijkunnenmeer is dus niet een statement over wat wij kunnen in vergelijking tot andere begaafdenbegeleiders – dat wij meer zouden kunnen bereiken dan zij…. Wel hopen wij dat elke klant erachter komt dat wij wellicht nèt iets meer bieden dan men van ons verwacht. Wij zetten ons voor de volle honderd procent in en laten niet los tot we ons doel bereikt hebben.

Over Ilse Reijgwart

Slimme, gevoelige, creatieve meid die vaak meer kon dan zij liet blijken, blogt over onderpresteren, meer- en hoogbegaafdheid, (hoog)gevoeligheid en alle ‘stempels’ die je tegenwoordig maar kunt krijgen. Haar motto’s: ‘wees wie je bent’ en ‘doe maar gek, dan doe je gewoon genoeg’!

>> Meer over Ilse
>> Meer over Lars
>> Meer over Wijkunnenmeer

Agenda

Wat? Bootcamp Snappen & stampen
(10x per jaar).
Voor wie? Leerlingen onder- en middenbouw VO.
Wanneer en waar?
7 maart 2020 Alkmaar
4 april 2020 Austerlitz
16 mei 2020 Steenwijkerland
30 mei 2020 Herentals (België)
6 juni 2020 Austerlitz
Data na de zomer, zie webshop!
Tijd? 9.15-16.00 uur
(inloop vanaf 9.00 uur).
Kosten? € 219,00 voor de hele dag, inclusief drinken, koekjes, fruit, lunch en lesmateriaal. Onze Stappenplannen voor leren leren worden door deelnemers opgeschreven maar zijn tegen meerprijs ook extra te bestellen als Pdf.
Boek Nu!


Zelf een Bootcamp organiseren? Min. 5 deelnemers, 15% korting voor organisator. Neem contact op via de chat of het contactformulier.


Wat? Minibootcamp Stampen voor de basisschool
(5x per jaar).
Voor wie? Leerlingen midden- en bovenbouw basisonderwijs.
Wanneer en waar?
21 maart 2020 Alkmaar
18 april 2020  Austerlitz
Data na de zomer, zie webshop!
Als de middaggroep vol is, ook ochtendgroep: 9.15-12.15 uur.
Tijd?
14.00 – 17.00 uur
(inloop vanaf 13.45 uur).
Kosten? € 119,00 inclusief drinken, koekjes, fruit en materiaal. We werken in de training aan de hand van onze Stappenplannen voor leren leren. Die zijn tegen meerprijs extra te bestellen als Pdf.
Boek Nu!


Zelf een Bootcamp organiseren? Jij werft een groep en krijgt zelf 15% korting. Neem contact op voor de spelregels via de chat of het contactformulier.


Wat? Bootcamp Brugklas-toolkit
(training van 2 bijeenkomsten waarvan 1 vlak voor en 1 vlak na de zomervakantie).
Voor wie? leerlingen die komend schooljaar naar de brugklas gaan.
Wanneer en waar?
20 juni + 19 september 2020 Austerlitz
Tijd? 14.00 – 17.00 uur
(inloop vanaf 13.45 uur).
Als de middaggroep vol is, ook ochtendgroep: 9.15-12.15 uur
Kosten? € 214,00 inclusief drinken, koekjes, fruit en lesmateriaal. Onze Stappenplannen voor leren leren worden door deelnemers opgeschreven maar zijn tegen meerprijs ook extra te bestellen als Pdf.
Boek Nu!

Publicaties

Lees hier mijn laatste publicatie in signaal

Lees alle publicaties
kwaliteitsregisterhoogbegaafdheid wijkunnenmeer
crkbo wijkunnenmeer
skj jeugd wijkunnenmeer
adiona wijkunnenmeer
HBR register wijkunnenmeer