Dank

Zo, de websitelancering ligt weer achter ons. Wat heb ik veel leuke reacties gehad op de site! Bloemen, cadeautjes en heel veel emails met complimenten. Iedereen heel hartelijk bedankt! Ik hoop en vertrouw dat ik veel mensen kan helpen die worstelen met het nare en vaak zo ongrijpbare thema onderpresteren, van jong tot oud.

Wie ben ik: 2012

In een eerder blog ben ik begonnen te vertellen over mezelf. Hoe ik ertoe gekomen ben me helemaal op onderpresteerders te richten. Ik vertelde dat ik in 2012 merkte dat ik vaak maar een klein deel van mezelf aan de buitenwereld liet zien. Nu eens was ik de hoog sensitieve vrouw (hsp-er), die kan aanvoelen hoe anderen in hun vel zitten, dan weer de slimmerik met de hoge opleiding – waar ik toch eigenlijk liever niet over praatte. Dan weer het breiwonder of de goede vriendin.

Puzzelstukjes

Steeds toonde ik alleen het stukje van mezelf dat in die situatie relevant was. Maar nooit het geheel. Om eerlijk te zijn was ik zelf ook een beetje vergeten wat de som van al die delen was. Of ze als puzzelstukjes in elkaar pasten, en hoe. Ik had ook zelf geen goed zicht meer op wie ik nu eigenlijk ben. Daardoor maakte ik me vaak (veel) kleiner dan ik was. Zo was ik nog steeds aan het onderpresteren. Tijd om me weer eens af te vragen: ‘wie ben ik?’

Op Inspiratietour

In herfst 2012 heb ik me een hele week vrij gemaakt om antwoord te vinden op deze vraag. In het kader van de zogenoemde Inspiratietour (Twitter: @Inspiratietour) voerde ik gesprekken kriskras door Nederland, met mensen die me verder konden helpen. Ik vroeg hen vooral om over zichzelf te vertellen, zodat ik me aan die verhalen kon spiegelen.

Moeder komt vóór oma

Het antwoord kwam al na een paar dagen bij me binnenvallen. In Maastricht zat ik wat te mijmeren over het visioen dat ik ooit had over mezelf als 70-jarige: een oma in een schommelstoel. Een rustpunt waar de jeugd graag naartoe komt om hun verhaal te delen. Opeens besefte ik dat ‘moeder’ vóór ‘oma’ komt… Het antwoord op mijn vraag ‘wie ben ik’ was dus: een Moeder – op alle terreinen.  En wat ik wil doen in het leven: ‘moederlijke’ dingen. De vraag was alleen nog: wat precies.

Een tafel met zes stoelen… en dan?

Ik zag een tafel voor me met zes stoelen er omheen. En ik had sterk het gevoel dat ik iets met jongeren te doen had. Een ‘toevallige’ gebeurtenis gaf mij verder richting. Toevallig? Ik geloof niet zo in toeval. Voor mij hebben alle dingen die ‘toevallig’ op mijn pad komen een bijzondere betekenis. Het zijn de lintjes in de speurtocht die het leven voor mij is.

Weer aan de bijles

Hoe dan ook, een dag later vond ik in mijn mailbox een mailtje van een huiswerkinstituut, of ik via hen bijles zou kunnen geven in Latijn…. Eigenlijk is het werken met onderpresteerders daar allemaal uit voortgekomen, inclusief Wijkunnenmeer. Bijles geef ik al sinds mijn vijftiende, maar in de ene periode van mijn leven ben ik er meer intensief mee bezig dan in de andere. Nu had ik het alweer een tijdje niet gedaan.

Van bijles naar Studieles…

In december 2012 ben ik, in dienst van dit  huiswerkinstituut, inderdaad (weer) op grotere schaal gestart met bijles geven in verschillende talen. En niet alleen bijles maar vooral ook les in ‘leren studeren’. Dit laatste bleek iets waar ik jongeren direct heel blij mee kon maken. En een gat in de markt: het huiswerkinstituut besteedde daar nooit veel aandacht aan.

…naar Wijkunnenmeer

Na een tijdje heb ik me weer losgemaakt van het huiswerkinstituut en sindsdien geef ik deze studielessen in mijn eigen bedrijf. Zo ontstond Wijkunnenmeer.

Dit verhaal wordt vervolgd.

Goed beginnen in de brugklas

Gaat je kind volgend jaar naar het voortgezet onderwijs? Wijkunnenmeer biedt ondersteuning in HOE je het schoolwerk het beste aan kunt pakken. Dit gebeurt via online stappenplannen die je hier kunt bestellen en via individuele les.

Online stappenplannen Snel & slim studeren

Nu beschikbaar: Online stappenplan Snel & slim woorden leren en Online stappenplan Snel & slim een werkstuk of spreekbeurt maken.
De reactie van Joris (12) op Snel & slim woorden leren: Ilse heeft mij geholpen met Latijn goed leren. Ik gebruik nu de Snel & Slim methode. Die methode helpt me heel erg goed. Als ik nu een toets heb gemaakt ben ik nu rustig omdat ik weet dat het goed is gegaan.” Joris schoot overigens in korte tijd omhoog van een 5 naar een 7,2 voor Latijn.

Klik hier voor Sessie Snel & slim woorden leren (+ stappenplan)
klik hier voor Stappenplan Snel & slim een werkstuk of spreekbeurt maken

Kickstart Snel & slim studeren is voor iedereen die worstelt met het volgende:
Hoe houd ik het overzicht met al die vakken en al die informatie die van alle kanten op me af komt? Ik ben gauw iets kwijt omdat mijn spullen een eigen leven lijken te leiden. Wat doe ik met mijn boeken, schriften, pennen en losse blaadjes? Hoe noteer ik eigenlijk je huiswerk in mijn agenda, zo dat ik morgen ook nog snapt wat ik heb opgeschreven? Ze zeggen dat het handig is om het leren van een toets een beetje over verschillende dagen te spreiden. Maar hoe en waar schrijf ik die planning dan op?

Kickstart Snel & slim studeren (Brugklas-toolkit, individuele les)

Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen en vol = vol (wachtlijst)

Wijkunnenmeer:

  • Deskundige begeleiding bij onderpresteren: leren studeren, pedagogisch advies, sociaal-emotionele ondersteuning voor ouders en kind.
  • Leert jongeren HOE te studeren vanuit het eigen talent, zodat ze weer goed in hun vel zitten, thuis en op school.
  • Ilse Reijgwart is drs Latijn en Grieks en ervaringsdeskundig in onderpresteren: hoe kom je eraan en hoe kom je eraf.

Hartelijke groet,
Ilse Reijgwart
Amelandlaan 167
8443 CA Heerenveen
06 236 487 50
info@wijkunnenmeer.nl