Een categorie is een groep woorden die allemaal op dezelfde manier worden gespeld, bijvoorbeeld alle woorden die eindigen op -nk of op -cht. Tegenwoordig worden in de meeste lesmethoden de spellingwoorden volgens die categorieën aangeboden. Wij werken in principe niet met de categorieën zoals de lesmethoden van tegenwoordig. Waarom?

Je moet eerst de categorieën leren en die vervolgens ook nog toepassen. Je moet dus 2 dingen leren, de categorie én hoe je hem toepast. De doelgroep van Wijkunnenmeer ervaart dit vaak als een omweg (wij zeggen dan: ‘vervuiling’ van het brein). Dit maakt dat het toepassen vaak niet lukt.

Daarom laten wij je de woorden leren zoals ze zijn, zonder ze in groepen in te delen.

Wij laten je bij elk woord een ‘foto’ maken in je hoofd van hoe het woord eruit ziet. Daarna laten we je die foto automatiseren. Als je elk woord apart automatiseert, ga je na een tijdje vanzelf zien dat er regelmatigheden zijn. Zo ontdek je de categorieën vanzelf. Dat blijkt effectiever te zijn.

Ander voordeel: als je het woord per ongeluk een keer fout schrijft, zie je het gelijk: het valt je gelijk op als het woord er op papier anders uitziet dan in je hoofd.