Wij raden aan dat je de stappenplannen (en de rest van het pakket) in het begin samen met je zoon/dochter doorwerkt. En dat je helpt bij het toepassen van de stappenplannen, zeker de eerste 8 weken. Daarna is de nieuwe routine waarschijnlijk ingesleten en kan je zoon/dochter steeds meer zelfstandig verder.

Nieuwe routines aanleren is voor onze doelgroep in het algemeen lastig. En verder: In het begin komt het werken met de stappenplannen neer op multitasken. Je moet bij het leren steeds switchen tussen het volgen van het stappenplan en het uitvoeren van de stappen.

Bijvoorbeeld bij de stappenplannen voor stampen, switch je steeds tussen de stappen en het stampen van de stof (woorden, rijtjes of wat dan ook).

Als ouder kun je je zoon/dochter dan helpen de stappen te volgen; dan kan hij/zij zich concentreren op het stampwerk. Als je zoon/dochter dan langzamerhand een routine heeft opgebouwd in het werken met de stappenplannen, kan hij/zij langzamerhand zelfstandig aan de slag.

Vindt je zoon/dochter het niet fijn om met jullie als ouders te werken, dan kun je ook een andere begeleider zoeken. Onze ervaring is dat opa of oma vaak ook zeer goede begeleiders zijn. Of een wat oudere (en succesvolle) scholier, als rolmodel.

Let wel: dit pakket heb je alleen gekocht voor de begeleiding van jouw zoon/dochter. Dus die andere begeleider mag ze (in verband met het auteursrecht) ook uitsluitend gebruiken met jouw zoon/dochter.