Visualiseren is een ‘foto’ of ‘film’ in je hoofd maken. Visualiseren tijdens het leren blijkt voor veel mensen belangrijk. Veel creatief begaafden kunnen dat erg goed. Ze doen het van nature als ze zich iets proberen te herinneren. Zo’n foto kun je op een later moment weer in je hoofd oproepen. Daar kun je gebruik van maken bij het leren.

Alles wat je je inprent met een foto in je hoofd, onthoud je beter.

Het helpt ook enorm om je te concentreren en te focussen. Je kunt bijna niet iets anders doen terwijl je visualiseert. Dit alles is moeilijk uit te leggen in woorden: we hopen dat je dit kunt ‘voelen’ (= zelf ervaren).

Visualiseren bij het leren is in de sport nu heel gewoon. Cliënten van ons vertellen vaak dat zij tijdens trainingen voor hun sport bijvoorbeeld strafschoppen visualiseren, of hele turnoefeningen. Hier een filmpje over schaatskampioen Erben Wennemars, die in zijn hoofd een 500 m. schaatst en een prima tijd neerzet.

Wij zeggen: probeer het gewoon. En doe dat desnoods op een plek waar niemand kan zien dat je met je ogen dicht zit. Er zijn maar heel weinig creatief begaafden die niet (goed) kunnen visualiseren (maar ze zijn er wel). Hoor je bij die groep, dan sla je het visualiseren gewoon over.