Misdiagnose repareren
Let op: vanaf 2022 werken wij niet meer via een PGB. Heb je hier nog vragen over? Mail ons!
Eerste PGB is toegekend aan Wijkunnenmeer! Wij mogen een jonge vrouw van 21 weer op de rit zetten na akelige historie van een misdiagnose en jarenlang niet gezien zijn.
Misdiagnose kan ernstige gevolgen hebben
Afgelopen zomer wandelde ze bij ons binnen, omdat ze op zoek was naar andere jongeren met een disharmonisch intelligentieprofiel. Via een oplettende jobcoach en een collega in midden-Nederland die op haar site de term ‘disharmonisch profiel’ had staan, had ze onze naam gekregen. Ze woont vlakbij ons.
Haar verhaal is niet opwekkend. Maar het komt helaas te vaak voor. Wij kennen tenminste meer zulke ‘gevallen’, waar een misdiagnose wordt gevolgd door een niet-passend traject door het onderwijs.
In groep 4 moest zij, na 2 keer zittenblijven, naar het speciaal onderwijs. Daar heeft ze niets geleerd. Ze wilde alsmaar anderen helpen: drukke jongens met driftbuien enz. Dat werd haar verboden… Maar het leidde wel af. Ze kreeg de uitleg in de klas nooit mee en schreef dus alle schoolwerk maar over.
Daarna de praktijkschool, waar ze ook niets leerde, gevolgd door MBO niveau 1 + 2, in een richting die haar niet boeide. Na niveau 2 werd gezegd: hier stopt het, meer kun jij niet. Automatisch werd een WIA-uitkering aangevraagd.
Uit een IQ-test op haar tiende, was een ‘lichte verstandelijke beperking’ gekomen. Na haar schooltijd kreeg zij psychotherapie om daarmee om te leren gaan. Lekker op tijd dus! (Not.)
Vervolgens is zij toch op eigen verzoek opnieuw getest. De uitslag was: Verbaal IQ 100 Performaal IQ 85. De verstandelijke beperking was dus een misdiagnose geweest! Wel was er een enorm verschil tussen verbale en praktische intelligentie (tussen praten en doen). Maar niemand kon haar goed uitleggen wat dat inhield.
Toen kwam er nog meer psychotherapie, nu vanwege angsten uit haar jeugd. Intussen voelde zij zich weggezet, gekleineerd en niet gezien.
Zij wilde nog steeds mensen helpen, en dat kan zij ook goed! Ze kreeg een eigen PGB-cliënt met een échte verstandelijke beperking.
Kennismaking
Bij eerste kennismaking viel ik van mijn stoel. Zij sprak als onze doelgroep, de creatief begaafde onderpresteerders. Vertelde in haar eigen (praktisch ongeschoolde) woorden dat ze alleen maar top down kan leren, dat ze goed is in creatief en associatief denken.
Er kwamen moeilijke woorden uit haar mond, maar een gemakkelijk woord als ‘bevel’, dat kende ze niet.
Ze lijkt zeer hoogsensitief. Ze heeft zelfs alle kenmerken van het Zijnsluik van Tessa Kieboom, waarin de kenmerken van hoogbegaafdheid zijn samengevat.
Dit lijkt ons een tragisch geval van onderpresteren en een misdiagnose, die elkaar versterkt hebben. Ooit, als de tijd daar is, is het misschien een goed idee als ze zich nog eens laat testen…. Ik denk dat daar wel eens een ‘onverwachte’ uitslag uit zou kunnen komen.