Ik kan meer, jij kunt meer, wij kunnen meer

Wijkunnenmeer helpt creatief begaafden (= creatieve denkers) die onderpresteren. Waarom heb ik (Ilse Reijgwart, als oprichter van dit bedrijf), nu juist deze groep als doelgroep gekozen? Simpelweg omdat creatief begaafde onderpresteerders ‘mijn soort volk’ zijn. Korte vraag, kort antwoord!:) Ik ben zelf een creatief denkende ex-onderpresteerder.

Wat maakt mij een onderpresteerder? Jarenlang heb ik me niet laten zien als wie ik ben. Of ik liet alleen maar een deeltje zien van wie ik ben. Dat is een gewoonte geworden, die me niet veel goeds heeft gebracht. Op dit moment ben ik nog bezig de laatste restjes daarvan los te laten. Daarom heet mijn bedrijf Wijkunnenmeer: ikzelf hoor bij die ‘Wij’!

Puzzel

Jarenlang leek ik wel een puzzel waarvan de stukjes her en der verspreid waren geraakt. In elke situatie toonde ik alleen het stukje van mezelf dat dán nodig was. Maar nooit het geheel. Nu eens was ik de hoogsensitieve vrouw (hsp-er), die kan aanvoelen hoe anderen in hun vel zitten, dan weer de slimmerik met de hoge opleiding – waar ik toch eigenlijk liever niet over praatte. Dan weer het breiwonder of de goede vriendin. Om eerlijk te zijn was ik zelf ook een beetje vergeten wat de som van al mijn delen was. Ik was niet eens meer zeker of mijn puzzel nog wel compleet was. En hoe de stukje is elkaar pasten was helemaal een raadsel.

Op Inspiratietour

Ik had kortom geen goed zicht meer op wie ik nu eigenlijk ben. Daardoor maakte ik me vaak (veel) kleiner dan ik ben. Zo was ik tot een paar jaar geleden, nog steeds aan het onderpresteren. Hoog tijd om me weer eens af te vragen: ‘wie ben ik?’ In herfst 2012 heb ik me een hele week vrij gemaakt om antwoord te vinden op deze vraag. In het kader van de zogenoemde Inspiratietour (Twitter: @Inspiratietour) voerde ik gesprekken kriskras door Nederland, met mensen die me verder konden helpen. Ik vroeg hen vooral om over zichzelf te vertellen, zodat ik me aan die verhalen kon spiegelen.

Moeder

Het antwoord kwam al na een paar dagen bij me binnenvallen. In Maastricht zat ik wat te mijmeren over het visioen dat ik ooit had over mezelf als 70-jarige: een oma in een schommelstoel. Een rustpunt waar de jeugd graag naartoe komt om hun verhaal te delen. Opeens besefte ik dat ‘moeder’ vóór oma komt… Het antwoord op mijn vraag ‘wie ben ik’ was dus: een Moeder – op alle terreinen.  En wat ik wil doen in het leven: ‘moederlijke’ dingen. De vraag was alleen nog: wat precies?

Een tafel met zes stoelen. En dan?

Ik zag een tafel voor me met zes stoelen er omheen. En ik had sterk het gevoel dat ik iets met jongeren te doen had. Een ‘toevallige’ gebeurtenis gaf mij verder richting. Toevallig? Ik geloof niet zo in toeval. Voor mij hebben alle dingen die ‘toevallig’ op mijn pad komen een bijzondere betekenis. Het zijn de lintjes in de speurtocht die het leven voor mij is.

Weer bijles geven

Hoe dan ook, een dag later vond ik in mijn mailbox een mailtje van een huiswerkinstituut, of ik via hen bijles zou kunnen geven in Latijn…. Eigenlijk is het werken met onderpresteerders daar allemaal uit voortgekomen, inclusief Wijkunnenmeer. Bijles geef ik al sinds mijn 16de, maar in de ene periode van mijn leven ben ik er meer intensief mee bezig dan in de andere. Nu had ik het alweer een tijdje niet gedaan.

Van bijles naar studieles…

In december 2012 ben ik, in dienst van dit  huiswerkinstituut, inderdaad (weer) op grotere schaal gestart met bijles geven in verschillende talen. En niet alleen bijles maar vooral ook les in ‘leren studeren’. Dit laatste bleek iets waar ik jongeren direct heel blij mee kon maken. En een gat in de markt: het huiswerkinstituut besteedde daar nooit veel aandacht aan.

… naar Wijkunnenmeer

Na een tijdje heb ik me weer losgemaakt van het huiswerkinstituut en sindsdien geef ik deze studielessen in mijn eigen bedrijf. Zo ontstond Wijkunnenmeer.

Ilse Reijgwart