Dagje zeilen. Lesje loslaten

Van mijn tijdlijn op Facebook, 7 september 2013:
Avontuur! Dagje zeilen met Laser Pico werd gymles. Bootje sloeg om – en om en om en om en weer om… misschien wel dertig keer erin geklommen en weer in het water gevallen. Naar de steiger terug gewaad met bootje achter me aan. Bootje aangelegd en toen ik er alleen maar naar keek, sloeg hij ook om. Nog niets in de gaten, wij zijn doorzetter immers. Na leeghozen weer losgemaakt en diverse pogingen gedaan om erin te klimmen… tot ik meegenomen werd door de stroom, kanaaltje in richting jachthaven. Me mee laten voeren: overgave, heerlijk… ben er rustig voor gaan zitten, schrijlings op het midzwaard. De stroom bracht me naar een huis met een aardige mevrouw, die koffie aanbood. Eindelijk hulptroepen gebeld. Bleek dat de romp van het bootje vanbinnen langzaam volgelopen was: een afsluitdopje weg en vanochtend niet gecheckt. Dit was nog nooit gebeurd! Nu ff drogen op het terras (koude voeten!), word verwend met lekkere lunch en dan gaan we voor het echte Laser Picogevoel.

Doorzetten kan ook loslaten betekenen

Tijdens de lunch heb ik dit op Facebook gedeeld. Ik moest dit even kwijt. Velen complimenteerden mijn doorzetten, waar ikzelf eerlijk gezegd helemaal niet zo trots op was. Het had mij immers niets gebracht, en de uiteindelijke overgave des te meer. Er was gelukkig ook iemand dat benoemde. ‘Overgave’ leidde tot koffie, hulptroepen en een overvloedige lunch, plus later nog een warme douche; ‘doorzetten’ tot niets. Dat was voor mij de les.

Doorzetten werd mijn belemmering

Voor mij bestaat het toeval niet. Alles wat gebeurt, heeft een reden – al is het alleen maar dat wij dit onbewust hebben gewenst. Ik geloof in de uitgangspunten van The Law of Attraction (The Secret). Dus dit is ook niet toevallig gebeurd. Voor mij zit er een boodschap in, die te maken heeft met mijn leven. Want als ik dit verhaal vergelijk met mijn leven van dat moment, zie ik duidelijke parallellen. ‘Doorzetten’ is altijd een kwaliteit van mij geweest, maar was intussen een belemmering geworden. Hoog tijd om daarmee te stoppen dus. Tijd om los te laten in plaats van steeds maar door te gaan! Dat zal een heel nieuw levensgevoel opleveren…