Examens zonder stress? Het kan!

De beslissende toetsperiode van dit schooljaar in zicht? Of bezig toe te leven naar het eindexamen? Een uitdaging om het hoofd koel te houden, voor het hele gezin?

Ik heb het al regelmatig meegemaakt. Ik weet intussen: de rust te bewaren is helemaal niet zo moeilijk. Als je maar zorgt dat iedereen zijn eigen ‘rugzak’ draagt. De schoolstress is van je kind, niet van jou. Het is belangrijk dat jij alleen in de rol van – ondersteunende – ouder blijft.

Ook bij ons is er op dit moment reden voor stress. Zoonlief zit voor zijn eindexamen. Hij is, zoals ik dat uitdruk, ‘hard core onderpresteerder’. En nog erfelijk belast ook: al generatie 3. Hij moet nog even buffelen, maar het valt hem zwaar. Dus af en toe loopt de spanning hoog op. Gelukkig knalt het hier niet. Want we zijn intussen ervaren.

Hieronder onze 5 gouden tips voor examens zonder stress

Tip 1: Vermijd het je zoon/dochter onder druk te zetten. 

Natuurlijk is het goed als je structuur biedt bij de voorbereidingen. Maar we hebben het hier over pubers, dus is het niet zeker dat ze je goedgemeende hulp toelaten. Dus: als je niets mag doen of zeggen: laat ze dan ook hun gang gaan. Vertrouw erop dat ze er ook van leren als ze onderuitgaan! En weet dat je intussen als ‘liefdevol behang’ op de achtergrond brood- en broodnodig bent. Zodat ze altijd op je kunnen terugvallen. Dat is immers de basis van je rol als ouder.

Tip 2: Help je kind positief te denken – en doe het zelf ook!

Ik geef mijn leerlingen (cliënten) al jaren naast het gewone werk deze opdracht: doe je ogen dicht en stel je voor dat je een goed cijfer terugkrijgt (of je diploma overhandigd krijgt of wat dan ook). Doe dit met al je zintuigen, en stel je vooral voor hoe dit voelt. Steeds weer blijkt dit te werken als een self fulfillung prophecy. Ze gaan rustiger hun toetsen tegemoet en er worden onverwacht hogere cijfers gehaald. Uitleggen hoe dit precies werkt, doe ik niet uit mezelf. Dat voert veel te ver. Ik vertel hoogstens dat dit in de topsport ook wordt gebruikt. En dan verwijs ik naar dit filmpje, waarin Erben Wennemars ‘in zijn hoofd’ een heel goede 500 meter schaatst. Voor het geval je er vragen over krijgt: meer over visualiseren in de topsport vind je hier. Het filmpje met Erben Wennemars laat ik overigens ook altijd zien bij de Bootcamp Snappen & stampen. Het is dan ook 1 van mijn favorieten, en het illustreert nog veel meer over leren leren.:)

Tip 3: Doe iets onverwachts waarvan je weet dat je zoon of dochter er blij van wordt.

Weet je wat ik gedaan heb? De tafel vol gezet met lekkers dat mijn zoon onbeperkt mocht eten. Even niet gelet op ‘gezond’, maar op wat hem een goed gevoel zou geven. Vooral omdat dit onverwacht was, was het voor hem een hart onder de riem. ‘Precies wat ik nodig heb’, zei hij. ‘Je bent mijn held’. Eh… als je dit te ver gaat, kun je natuurlijk ook een lieve brief schrijven of een mooie kaart geven. Als het maar onverwacht komt, en jullie allebei een goed gevoel geeft!

Tip 4: Lees de tips van Fonds psychische gezondheid uit 2015(!)

Iets behoudender misschien dan de mijne, maar niet minder nuttig en nog steeds actueel. Er zijn tips voor de leerling en tips voor ouders.

Tip 5: Reserveer nog snel ondersteuning door Wijkunnenmeer.

Onze begeleiding kan het verschil maken! Bijvoorbeeld:

Hieronder staat een aantal reacties op onze hulp.

  • Hierna ga ik sowieso hogere cijfers halen.
  • Nu heb ik een beter plan van aanpak: die stappenplannen zijn heel erg fijn.
  • Ik denk dat ik tijd ga overhouden omdat dit sneller werkt en veel handiger is.
  • Leren is is niet zo moeilijk als je soms denkt, als je maar weet HOE.

Meer reacties zijn hier en hier te vinden.

Dus samengevat zijn mijn tips: laat de stress bij de ‘eigenaar van het probleem’: je kind. Blijf zelf in de rol van liefhebbende ouder. Als dat niet genoeg is: huur een professional in om je kind te leren HOE te studeren. Bijvoorbeeld Wijkunnnenmeer.

Dit laatste natuurlijk alleen als het niet over het eindexamen gaat. Dan is het belangrijk dat je in de het-komt-wel-goed-schatje-stand staat!:)